Scrisoare deschisa adresata Consulului României la Copenhaga

si comunicatul Ambasadei României în Danemarca, privitor la reacțiile de pe facebook ale românilor din Danemarca, după apariția acestei scrisori
more | mai mult »

I ♥ Scandinavia !

Iubim Scandianavia :) , Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda si Norvegia
more | mai mult »

 

Monumentele primilor regi danezi

Complexul de la Jelling, Danemarca, reprezintă un sit unde se îmbină într-un mod foarte interesant și sugestiv elementele păgâne și creștine, într-o bătălie ideologicăcare are loc între Gormr (den Gamle/cel bătrân, 940-958), ultimul rege păgân din zona Danemarcei[1], și fiul său, Haraldr (Blåtand/dinte albastru, 958-986)[2]. Pe măsură ce complexul se extinde, ideologia suferă și ea mutații, noile elemente fie completându-le, fie subminându-le pe cele precedente.

Dacă analizăm complexul dintr-o perspectivă de ansamblu, am putea găsi o cheie de interpretare a mesajelor politice pe care ni le transmit monumentele din care este alcătuit.

Asta pentru că monumentele nu există în izolare, ci interacționează unele cu altele, ceea ce permite de exemplu în cazul nostru remarci asupra ideologiilor pe care le poartă cu sine astfel de monumente.

Ambiguitățile au înconjurat întotdeauna acest complex încă din secolul al XVIII-lea de când au început excavările. Au rămas încă multe controverse, printre care și cea legatăde translația corupului lui Gormr[4]. Putem stabili anumite etape de construcție, dar multe aspecte încănu sunt lămurite, cum ar fi de pildă problema monumentelor (“Kumbl”) pe care Gormr le ridică în cinstea soției sale Thyra[5].

mai mult la :   http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/monumentele-primilor-regi-danezi

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: