Scrisoare deschisa adresata Consulului României la Copenhaga

si comunicatul Ambasadei României în Danemarca, privitor la reacțiile de pe facebook ale românilor din Danemarca, după apariția acestei scrisori
more | mai mult »

I ♥ Scandinavia !

Iubim Scandianavia :) , Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda si Norvegia
more | mai mult »

 

Danemarca, Norvegia şi Suedia sunt cele fericite naţiuni ale lumii

Studiile din ultimii ani privind nivelul de fericire la nivel mondial arată că Danemarca, Norvegia şi Suedia sunt cele fericite naţiuni ale lumii. Scandinavii urmează un set de reguli cu ajutorul cărora se bucură de viaţă în fiecare zi. Printre acestea se numără:

Crearea unei atmosfere relaxante în familie

În Danemarca, este foarte important crearea unei atmosfere confortabile pentru ca membrii să se poată bucura de prezenţa rudelor şi a prietenilor. Aceştia se strâng în jurul focului, poartă haine cât mai confortabile, beau vin şi consumă mâncărurile preferate. Cunoscut sub numele de „Hygge“, obiceiul pune accentual pe solidaritatea, confortul, sprijinul şi atenţia oferită celor dragi.

Modestia şi respectul faţă de cei din jur

În ţările nordice există „Legea din Jante“, un set de reguli care pun în evidenţă comportamentul indivizilor. Legea constituie un element important al culturii norvegiene şi anume umilinţa, învăţandu-i pe oameni să fie modeşti şi să nu-şi propună ţeluri prea mari. Acest lucru este deseori demonstrat în majoritatea refuzurilor de a-i critica pe ceilalţi.

– Să nu crezi că eşti special

– Să nu crezi că eşti mai deştept decât ceilalţi

– Să nu crezi că eşti mai isteţ decât ceilalţi

– Să nu te comporţi ca şi când ai fi mai bun decât ceilalţi

– Să nu crezi că ştii mai mult decât ceilalţi

– Să nu crezi că poţi rezolva lucrurile mai bine decât ceilalţi

– Să nu râzi de ceilalţi

– Să nu crezi că altora le pasă de tine

– Să nu crezi că îi poţi învăţa ceva pe ceilalţi.

– Să nu crezi că eşti priceput la ceva anume.

Echilibru între timpul petrecut la serviciu şi cel dedicate familiei

Scandinavii ştiu cât de important este să îşi dedice timp familiei. De cele mai multe ori, programul în Danemarca se incheie la ora 17:00. Danezii nu lucrează ore suplimentare. În Suedia, unele companii au redus programul de lucru de şase ore, în încercarea de a creşte productivitatea şi fericire. Familiile merg adesea în parc, fac sport sau călătoresc cu familia.

Abilitatea de a-ţi crea aşteptări realiste

În cartea sa, „Fericit ca un danez , Malene Rydahl vorbeşte despre secretul fericirii scandinavilor. Una dintre cele mai importante reguli pentru a trăi o viaţă mai fericită este abilitatea de a-ţi formula aşteptări realiste, dar fără a te opri din visare şi stabilirea unor obiective ambiţioase.

Avem tendinţa de a ne compara viaţa cu a celor din jur, mai ales cu a cunoştinţelor de pe reţelele sociale. Aceste comparaţii au tendinţa de a contribui la nefericirea noastră, aşa că încercaţi să renunţaţi la ele.

 

http://m.adevarul.ro/life-style/stil-de-viata/scandinavii-cei-mai-fericiti-oameni-planeta-regulile-viata-1_589edacf5ab6550cb85d07c7

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: