Scrisoare deschisa adresata Consulului României la Copenhaga

si comunicatul Ambasadei României în Danemarca, privitor la reacțiile de pe facebook ale românilor din Danemarca, după apariția acestei scrisori
more | mai mult »

I ♥ Scandinavia !

Iubim Scandianavia :) , Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda si Norvegia
more | mai mult »

 

Cum s-au unit laponii pentru a-și apăra tradiția

Gurile rele spuneau că este nebună. Elsa Laula Renberg este cea care a unit populația Sami din Norvegia și Suedia într-o luptă colectivă împotriva încercării „societății de sus“ de a le distruge cultura. Cea mai mare reușită a sa, prima adunare a tuturor laponilor din nord pe data de 6 februarie 1917, se sărbătorește astăzi drept ziua națională a populației Sami.

În toamna anului 1904, printre parlamentarii din Riksdag-ul suedez era răspândită o mică broșură, care numără nu mai mult de 30 de pagini, dar care conținea chestiuni foarte serioase, după cum indica și titlul: Inför liv eller död? (înaintea vieții sau a morții?). în text era exprimată năzuința  ca samii să aibă dreptul de a deține pământ, dar și dreptul de a primi o educație și de a vota. În principiu era vorba despre cum ar putea samii să opună o rezistență cât mai puternica împotriva dorinței statului de a-i asimila. Autoarea broșurii era o tânără de 27 de ani: Elsa laula, lidera nou-formatei Uniuni Centrale Lapone, prima asociație laponă din istorie.

http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/cum-s-au-unit-laponii-i-apara-tradi-ia

Comentarii

Comentarii

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: